Zbulimi i rrugëve të historisë shqiptare: Një ligjeratë nga prof. Oliver Schmitt

18 Gusht 2023
SHARE

Një ligjërim i thellë akademik u shpalos sot në sallën “Idriz Ajeti” të Fakultetit Filologjik në Universitetin e Prishtinës, teksa profesori e historiani Oliver Schmitt doli në qendër të skenës për të ligjeruar temën: "Kosova dhe Shqipëria: Dy rrugë të historisë shqiptare 1912-2023".

Një historian me përvojë, prof. Schmitt është anëtar i Akademisë Austriake të Shkencave dhe anëtar i jashtëm i Akademisë së Shkencave dhe Arteve të Kosovës.

Mes të pranishmëve, profesor Schmitt nënvizoi ndikimin e thellë të këtij seminari, duke theksuar se ai do të shërbente si një katalizator për studiues të shumtë për t'u thelluar në gjuhën dhe letërsinë shqipe dhe për t'u njohur me kulturën shqiptare. Seminari i 41-të Ndërkombëtar për Gjuhën, Letërsinë dhe Kulturën Shqiptare, duke shtrirë shtrirjen e tij brenda kufijve të Kosovës dhe më gjerë, është një lloj dritare drejt botës sipas prof. Schmitt. Prof. Schmitt më tej shpjegoi se Prishtina me këtë seminar në aspektin ndërkombëtar bëhet qendër e studimeve albanologjike.

Theksimet politike u nënvizuan në ligjeratë, siç theksoi prof. Schmitt rolin kryesor të këtij seminari në ndriçimin e viteve enigmatike të viteve '70 dhe '80, një epokë kur Kosova mbeti një enigmë për botën e jashtme, përtej sferës shqiptare dhe kufijve të ish-Jugosllavisë. Seminari Ndërkombëtar për Gjuhën, Letërsinë dhe Kulturën Shqiptare, një dritare figurative drejt botës, u shfaq si një arkiv i domosdoshëm i historisë së asaj epoke nga prof. Schmitt.

Thelbi i ligjeratës së prof. Schmitt: "Kosova dhe Shqipëria: Dy rrugë të historisë shqiptare 1912- 2023", zbuloi njohuri të thella mbi pozicionimin e shqiptarëve brenda Ballkanit. Një segment kryesor i diskursit përshkoi Shqipërinë në vitet 1912 e deri më tani dhe shpalljen e pavarësisë së Kosovës në vitin 2008, duke theksuar raportin e ndërthurur ndërmjet Kosovës dhe Shqipërisë, trashëgiminë e tyre kulturore dhe gjuhën unifikuese shqipe.

Profesori e historiani Schmitt shpalosi edhe organizimin nga ana e tij e një seminari  në Universitetin e Vjenës të fokusuar në historinë e shqiptarëve.

Së fundi, prof. Schmitt falenderoi organizatorët e këtj seminari teksa ai pranoi përkushtimin e kontribuesve që përfshinin mbi katër dekada në organizimin e kësaj ngjarje të rëndësishme në Kosovë.