Fjala e Rektorit Qerimi në Inaugurimin e Shkollës Kombëtare të Kërkimit në Teknologjinë e Informacionit dhe Komunikimit (TIK)

03 Mars 2023
SHARE

Me kënaqësi dhe nder të madh ju mirëpres në ceremoninë e inaugurimit të Shkollës Kombëtare të Kërkimit në Teknologjinë e Informacionit dhe Komunikimit (TIK). Sot është një ditë e shënuar për universitetin tonë dhe vendin tonë dhe jam krenar që jam para jush si rektor i Universitetit të Prishtinës.

 

Universiteti ynë ka luajtur një rol vendimtar në realizimin e kësaj shkolle dhe ne jemi të emocionuar ta presim dhe ta bashkërendojmë atë për dy vitet e ardhshme.

 

Ne u jemi thellësisht mirënjohës partnerëve tanë në këtë projekt, të cilët kanë sjellë ekspertizën dhe përvojën e tyre nga vende dhe rajone të ndryshme. Dua t'i falënderoj për bashkëpunimin e tyre: Universitetin Linnaeus; Universitetin Norvegjez të Shkencës dhe Teknologjisë; Qendrën Kërkimore të Evropës Juglindore; Universitetin e Prizrenit “Ukshin Hoti” dhe Kolegjin UBT.

 

Ne jemi të nderuar me praninë e mysafirëve tanë nga Ministria e Arsimit, Shkencës, Teknologjisë dhe Inovacionit (MASHT), Ministria e Punëve të Jashtme dhe Diasporës, dhe Agjencia Kosovare e Akreditimit (AKA).

 

Këto institucione kanë ofruar udhëzime për këtë shkollë, e cila do të ofrojë dhe mbështesë arsimim cilësor të doktoraturës në TIK për studentët nga Kosova dhe më gjerë.

 

Si rektor i Universitetit të Prishtinës, jam i përkushtuar për ekselencë dhe ndërkombëtarizim në programet tona akademike dhe aktivitetet kërkimore. Ne jemi përballur me shumë sfida dhe vështirësi në historinë tonë, por asnjëherë nuk kemi hequr dorë nga aspirata jonë për t’u njohur si një institucion lider i arsimit të lartë në Kosovë dhe më gjerë në rajon.

 

Mbështetur në të dhënat e një numri institucioneshndërkombëtare të besueshme, ne jemi universiteti më i ranguar ndër universitetet shqipfolëse në rajon. Të diplomuarit tanë kanë dhënë kontribut të rëndësishëm në sektorë të ndryshëm të shoqërisë sonë, nga politika dhe qeverisja tek inxhinieria dhe TIK-u. Ata janë ambasadorët tanë dhe modeli për brezat e ardhshëm.

 

Kërkimi është në qendër të vizionit tim si rektor, dhe ndërkombëtarizimi është çelësi për arritjen e rezultateve kërkimore cilësore dhe konkurruese. TIK-u është një nga fushat ku universiteti dhe vendi ynë kanë treguar potencial dhe inovacion të madh. Të diplomuarit tanë në TIK kanë pasur sukses në fusha të ndryshme, nga zhvillimi i softuerëve te inteligjenca artificiale dhe nga siguria kibernetike te qeverisja elektronike. Ata, gjithashtu, kanë qenë të përfshirë në projekte, bashkëpunime dhe publikime ndërkombëtare.

 

Shkolla Kombëtare e Kërkimeve në TIK është një mundësi unike për universitetin tonë për të rritur më tej kapacitetin dhe cilësinë e tij kërkimore në këtë fushë strategjike. Ai do t’u sigurojë studentëve të doktoraturës qasje në objektet moderne, mbikëqyrjen dhe trajnimin. Ai gjithashtu do të nxisë bashkëpunimin ndërdisiplinor, rrjetëzimin dhe shkëmbimin ndërmjet studiuesve, akademikëve dhe praktikuesve nga institucione, vende dhe rajone të ndryshme.

 

Kjo shkollë është pjesë e përpjekjeve tona më të gjera për të përmirësuar ofertën tonë arsimore dhe për ta përafruar atë me standardet ndërkombëtare dhe kërkesat e tregut. Aktualisht jemi duke punuar në akreditimin e një programi të përbashkët doktorature me Universitetin e Lubjanës në shkencat e arsimit, i cili do t’u mundësojë studentëve tanë të fitojnë njohuri dhe aftësi të avancuara në këtë fushë jetike. Ne po rimodelojmë gjithashtu kurikulat tona për t’i bërë ato më të përshtatshme, fleksibile dhe më të përgjegjshme ndaj nevojave të shoqërisë që ndryshojnë vazhdimisht. Ne duam të lidhim njohuritë me aftësitë, teorinë me praktikën dhe disiplinat me njëra-tjetrën.

 

Ne duam të nxisim inovacionin dhe zbulimin midis studentëve dhe stafit tonë. Ne duam që ata të ndjekin pasionet dhe interesat e tyre, të eksplorojnë horizonte të reja, të sfidojnë veten e tyre. Ne duam që ata të frymëzohen nga shembuj si ai i profesoritHalil Ibrahimi nga Departamenti ynë i Biologjisë, i cili ka bërëzbulime të mëdha rreth insekteve të reja që ka tërhequr vëmendjen ndërkombëtare dhe ka implikime të rëndësishme për mbrojtjen e mjedisit. Por ne gjithashtu duam që ata të shijojnë kohën e tyre në universitetin tonë.

 

Ne duam që ata të argëtohen duke mësuar gjëra të reja, duke takuar njerëz të rinj dhe duke marrë pjesë në aktivitete jashtëkurikulare që pasurojnë rritjen e tyre personale, jetën sociale, ndërgjegjësimin kulturor dhe angazhimin qytetar. Ne duam që ata të ndihen krenarë që janë pjesë e komunitetit tonë universitar, i cili është i larmishëm, gjithëpërfshirës dhe mbështetës.

 

Dua të përgëzoj të gjithë ata që kanë punuar shumë për ta bërë këtë shkollë realitet. Unë besoj se kjo Shkollë e re Kombëtare Kërkimore në TIK është një dëshmi e përkushtimit të universitetit tonë për ekselencë dhe ndërkombëtarizim. Ajo,gjithashtu, demonstron fuqinë e bashkëpunimit dhe partneritetit ndërmjet institucioneve, organizatave dhe individëve që ndajnë një vizion dhe qëllim të përbashkët.

 

Shpresoj që kjo shkollë të shërbejë si një katalizator për inovacion, bashkëpunim dhe ndikim të mëtejshëm në fushën e TIK-ut, si në Kosovë ashtu edhe më gjerë. I inkurajoj studentët tanë të doktoraturës ose studentët e ardhshëm të doktoraturës që ta përqafojnë këtë mundësi me entuziazëm, kuriozitet dhe përkushtim. Unë kam besim se ata do të kontribuojnë në formësimin e së ardhmes së kërkimit dhe praktikës së TIK-ut dhe do të bëjnë një ndryshim pozitiv në komunitetet e tyre dhe në botë.

 

Gjithashtu, dua të falënderoj të ftuarit, partnerët dhe mbështetësit tanë të nderuar për praninë dhe kontributin e tyre në këtë ceremoni. Prania dhe përfshirja juaj tregon qartë interesin dhe përkushtimin tuaj për promovimin e arsimit, shkencës dhe teknologjisë në Kosovë dhe në rajon.

 

Në fund, dua të shpreh mirënjohjen dhe vlerësimin tim për profesorët, stafin, studentët dhe ish-studentët tanë që kanë punuar pa u lodhur për ta bërë Universitetin e Prishtinës një institucion të respektuar dhe dinamik të arsimit të lartë. Përkushtimi, kreativiteti dhe pasioni juaj drejtojnë suksesin tonë dhe jam i nderuar që jam pjesë dhe drejtoj këtë komunitet dinamik.

 

Faleminderit edhe një herë, dhe ju uroj të gjithëve një vit akademik të frytshëm dhe frymëzues.